Vinkkimme työnhakuun

Mietityttääkö työnhaku? Oletko varmasti ottanut kaikki huomioon? Onko kaikki kanavat käytössä?
Tässäpä sinulle lyhyt muistilista, joka auttaa sinua ottamaan kaikki asiat huomioon.

1. Kiteytä itsellesi omat ammatilliset tavoitteesi

Oman urasuunnittelun lähtökohtana ovat aina omat ammatilliset tavoitteet. Kun sinulla on selkeät tavoitteet, on myös työnhaku tavoitteesi mukaista. Ota huomioon oma osaamisesi, vahvuutesi, mielenkiintosi kohteet, aiempi kokemus jne.

2. Kartoita alasi työtilanne

Aloita työnhaku kirjaamalla ylös oman alasi yritykset. Tarkista myös mitkä yritykset rekrytoivat parhaillaan. Työnhaku helpottuu, kun sinulla on selkeä ja realistinen käsitys työmarkkinoista ja -tarjonnasta ympärilläsi.

3. Ja sitten hakemaan…

Työnhausta sanotaan, että se on itsensä markkinointia. Sinun onkin markkinoitava itseäsi hyvänä työntekijänä. Jotta haku ei tyssää papereihisi, kiinnitä työhakemukseesi ja ansioluetteloosi erityistä huomiota. Ne antavat usein juuri sen ensivaikutelman sinusta. Verkosta löydät sadoittain hyviä vinkkejä, joten hyödynnä niitä! Kun olet saanut paperit tehtyä, luetuta ne muutamalla ihmisellä ja kysy heidän mielipiteitään – samalla korjautuvat myös pienet kirjoitusvirhepaholaiset.

4. Työhaastatteluun omana itsenään

Työhaastatteluun valmistautuminen ennakkoon on tärkeää. Ota selvää yrityksestä ja kertaa oma hakemuksesi. Mieti valmiiksi miksi sinä olet oikea henkilö haettavaan tehtävään. Mieti myös valmiiksi muutama kysymys haastattelijalle – niillä osoitat olevasi aidosti kiinnostunut yrityksestä.

Haastattelussa pidä mielessä, että viestit siellä jatkuvasti. Tiukka kädenpuristus ja silmiin katsominen ovat hyvä aloitus. Puhu selkeästi ja muista positiivinen asenne koko haastattelun ajan, vaikka väliin tulisikin tiukkia kysymyksiä.

5. Ole aktiivinen ja älä lannistu!

Työnhaku kestää usein pitkään, joten älä lannistu kesken matkaa. Sinulla on tavoitteet, joten tee töitä niiden saavuttamiseksi. Mieti myös oletko valmis kokeilemaan oman alasi ulkopuolisia töitä taikka määräaikaisia töitä, jotka ovat usein väylä myös vakituiseen työsuhteeseen.

Etsi töitä monia eri kanavia pitkin. Mieti, minkä palvelun avulla tavoitat tehokkaimmin haluamasi työnantajat. Hyödynnä työ- ja elinkeinotoimiston lisäksi internettiä, sosiaalista mediaa, rekrytointitapahtumia ja -messuja, tuttavaverkostoja sekä aikaisempia työtovereitasi ja sukulaisiasi sekä suoraa yhteydenottoa yrityksiin – lähetä avoin hakemus tai järjestä tapaaminen.